-1.9 C
Trondheim
torsdag, januar 20, 2022
- Annonse -

Unikt kulturminne skal bli historisk møteplass

"Seminarplassens" skal rustes opp for 24 millioner.

- Annonse -

Bystyret i Trondheim vedtok i desember å bevilge totalt 24 millioner over de tre neste årene til å sikre og videreutvikle «Seminarplassen» i Klæbu.

«Seminarplassen» består av til sammen 11 bygninger og er unik både fra en historisk og en arkitektonisk synsvinkel. De fleste bygningene ble oppført i perioden 1839-1892, da Klæbu var vertskap for en av landets første lærerskoler.

I perioden 1917-1991 fungerte bygningene som en del av Halsetheimen – en institusjon for psykisk utviklingshemmede.

De senere årene har en kunstnergruppe bestående av nasjonalt og internasjonalt anerkjente kunstnere, satt sitt preg på stedet. Seminarplassen var også tusenårssted for Klæbu.

Klæbu kommune solgte for noen år siden mesteparten av bygningsmassen til næringsdrivende og private, men valgte å beholde «Gamle Festsal» og hovedbygget som også kalles «Guttebygget».

«Guttebygget» på Seminarplassen i Klæbu skal nå rustes opp. (Foto: Fortidsminneforeningen – Trondheim lokallag

Og det er nettopp «Gamle festsal» og «Guttebygget» som nå står overfor en storstilt  renovering. Bygningene har i flere år vært preget av dårlig vedlikehold.

-Byggene skal bringes tilbake til fordums stolthet. Det foreligger også planer om å gjenskape parken på arealene utenfor byggene. «Seminarplassens venner» er i full gang med å organisere ny beplantning, forteller styrets leder Møyfrid Hallset.

«Seminarplassens venner» består av ressurspersoner fra lag og organisasjoner i Klæbu som bruker og vil fortsette å bruke, Seminarplassen som et kulturelt møtested.

-Vi ønsker å ta vare på stedets historie, formidle denne og tanken om at kunnskap og allmenndannelse er av interesse og til glede for befolkninga i nærområdet, forklarer Hallset.

Du kan lese mer om Seminarplassen og forprosjektet «Klæbu seminar og Seminarplassen inn i framtida» på bestebygda.no

Fra «Guttebygget» på Seminarplassen (Foto: Fortidsminneforeningen – Trondheim lokallag)
Fra «Guttebygget» på Seminarplassen (Foto: Fortidsminneforeningen – Trondheim lokallag)
Fra «Guttebygget» på Seminarplassen (Foto: Fortidsminneforeningen – Trondheim lokallag)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

LES OGSÅ