Kulturminnefondet har bevilget 575.000,- til Saxenborg gård

Tilskuddet skal brukes til restaurering av vinduer på hovedbygningen.

- Annonse -

Et av Trondheims flotteste lystgårder skal igjennom ny runde med restaurering av vinduer. Vinduer har ofte kortere levetid enn andre deler av bygget, og Saxenborg tar nå fatt på en ny etappe av en pågående prosess.

Saxenborg gård ble påbegynt i 1811 og sto ferdig året etter. Det var handelsmannen Ole Olsen Qvam som var første eier, han solgte gården til Carstens-familien i 1837 som igjen solgte til Torgeir og Jorunn Moslet i 2013.

Siden de overtok har de drevet selskapslokaler i 1 etasje av våningshuset, mens de selv har bosatt seg i 2. etasje. Størhuset har blitt til utleieboliger og i låven har Mostue selv etablert Tradisjonsbygg Trondheim AS og fått inn Malersvenneriet AS.

Planen for Saxenborg fremover er at vognskjulet skal innredes til bygningsvernbutikk, med mål om å bli et kompetansesenter.

-Et kompetansesenter for kulturvern er meget spennende, og det overrasker ingen når vi sier vi er for mer kunnskap om kulturvern, sier Tine Sundtoft, styreleder for Kulturminnerådet, som legger til at fremtidig drift er en viktig faktor når Kulturminnerådet bevilger midler.

-Kulturminner må ta sin plass i samfunnet og næringslivet; når vi bevilger 1 krone, fører det til aktivitet verdt 3,5 kroner

Tine Sundtoft, styreleder for Kulturminnerådet

Lystgården på Saxenborg er fredningsverdig, og Riksantikvaren sier kulturmiljøet er meget godt bevart. Nå er det vinduene som skal settes i stand, samt at fasaden på sikt skal få en tiltrengt overflatebehandling.

I en krevende tid er det viktig for Kulturminnefondet at prosjektene får rask igangsettelse, gjennomføring og ferdigstilling.

-Vi prioriteter prosjekter hvor vi ser samfunnsnytten nærmest med en gang. Det er også særlig viktig å bruke lokal ekspertise og arbeidskraft, forteller Sundtoft.

Kulturminnefondets økonomiske ramme ble kraftig redusert på grunn av statsbudsjettet for 2021. Søknadsmengden til fondet har aldri vært større, og interessen for å ta vare på kulturminner slår nå alle tidligere rekorder.

Kulturminnefondet er en statlig tilskuddsordning for private eiere og frivillige organisasjoner, direkte underlagt Klima- og miljødepartementet.

Kulturminnefondet er et lavterskeltilbud til eiere som vil sette sine kulturmiljøer i stand. Søknadene behandles hele året, og det er ingen søknadsfrist.

LES OGSÅ:

Vil bygge blokk på 6. etasjer foran lystgård fra 1811

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -spot_img
- Annonse -spot_img

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ