-1.8 C
Trondheim
fredag, desember 2, 2022

Ungdom på sørsia: -Alle trenger noen å snakke med

Annenhver søndag møtes ungdom på Kattemkjeller'n for å bygge fellesskap på tvers av ulike kulturer og sosial tilhørighet.

- Annonse -

-Tanken bak «Ungdom til ungdom» er å skape en plass hvor unge mennesker kan få følelsen av å bli forstått, og hvor sosial isolasjon og mistillit kan brytes, forteller Jeanne Kalema.

Kalema kom til Norge fra Kongo i 2005 og jobber i dag ved Saupstad hjemmetjeneste. For to år siden bestemte hun seg for å starte den frivillige organisasjonen «Ungdom til ungdom».

Foranledningen var ulike hendelser hvor unge mennesker hadde valgt å avslutte livet.

-Jeg er mamma selv og jeg tenkte mye på hvordan jeg selv ville ha reagert i en slik situasjon. Jeg snakket med en venninne i Oslo som også hadde tenkt litt rundt dette. Sammen kom vi frem til at det burde skapes flere sosiale møteplasser i nærmiljøene hvor ungdom kunne komme innom om de trengte noen å snakke med, forteller Kalema.

«Ungdom til ungdom» har i dag et tjuetalls «medlemmer» fra en rekke ulike kulturer og nasjoner.

-Det å kunne møtes bare for å prate er viktig, forteller f.v.: Honia Ahmed (20), Weronika Wiktoria Karch (20), Anifa Kalema  (19), Lavoldi Kapia (19) og Joyce Nasibu (20). Leder av «Ungdom til Ungdom» Jeanne Kalema bakerst til høyre.

-Vi har ingen «medlemmer» i tradisjonell forstand. Her er det bare å stikke innom når man måtte ønske. Det er helt gratis og uforpliktende å være med på samlingskveldene våre. «Ungdom til ungdom» er åpen for alle mellom 14 og 20 år, forklarer Kalema.

Sosiale medier

Nylig markerte flere av ungdommene organisasjonens 2-års jubileum hvor Jeanne Kalema for anledningen bød på hjemmelaget kongolesisk mat.

-Det er ikke så viktig hvor man møtes og hvor mange man er. Det viktigste er at man føler at man er et sted hvor man kan senke skuldrene å være seg selv, forteller Weronika Wiktoria Karch (20) som har vært med i «Ungdom til ungdom» siden starten i 2019.

Det har også Honia Ahmed (20), som mener det er viktig å ha noen å prate med utenom den faste vennegjengen på sosiale medier.

Da «Ungdom til Ungdom» feiret 1. års jubileum var daværende leder av Kattem frivilligsentral, Gunn Kristin Nilsen (t.h.), innom med blomster til Jeanne Kalema (t.v.) (Foto: privat)

-Det hjelper ikke å ha hundrevis av «venner» og følgere på sosiale medier om man allikevel ikke kan snakke med noen av dem om man sliter med ett eller annet.

Joyce Nasibu (20) forteller at mange ungdommer i dag føler på et stort press nettopp når det gjelder sosiale medier.

-Det er et stadig jag etter «likes» og kommentarer. Sliter man med ett eller annet så er ikke Instagram eller Tik Tok stedet å dele tankene. Da kan det fort bli at folk ser på deg som en «raring».

-Men er det ikke bare å kutte ut sosiale medier da?

-Da melder man seg samtidig ut av mye av det sosiale som skjer rundt omkring. Er man ikke på sosiale medier så går man glipp av veldig mange invitasjoner og slike ting, forklarer Lavoldi Kapia (19).

Prosjekt i Burundi 

I tillegg til å være et sted hvor ungdom i Trondheim sør kan møtes og prate sammen, er «Ungdom til ungdom» også et sted hvor man kan være med på å hjelpe mennesker i andre land.

Tidligere i år samlet «Ungdom til Ungdom» inn skoleutstyr  til barn i Burundi. (Foto: privat)

-Når man ser under hvilke forhold store deler av verdens befolkning lever, så setter det egne hverdagsproblemer i perspektiv. Det vi tar for gitt er utenkelig luksus for mange, forteller Joyce Nasibu som nå er med på å arrangere en innsamling til jenter og kvinner i Burundi.

-Tidligere i år samlet vi inn skolesekker, skriveutstyr, bøker og slike ting som ble delt ut av egne folk på stedet. Denne gangen er fokus på artikler innen intimpleie for damer. Vi kan ikke hjelpe alle, men de vi hjelper får muligheten til et bedre liv.

Ønsker du mer informasjon om «Ungdom til Ungdom» eller prosjekt til Burundi, så kan man kontakte organisasjonen på Facebook eller telefon 486 29 284.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

LES OGSÅ

- Annonse -

PÅ FORSIDEN: