Deler ut mat til trengende i Sjetnemarka

-Jeg hadde aldri trodd at behovet var så stort, forteller Leif Grønås som i tre år har jobbet som frivillig hos Sjetne Frivilligsentral.

- Annonse -

Det er tirsdag formiddag og flere kasser med mat fra Matsentralen har nettopp blitt levert til Sjetne frivilligsentral.

Diakon Kaarina Kauppila fra Tiller Menighet og frivillig Leif Grønås er i full gang med å fordele maten i poser merket med den enkeltes navn.

-I dag kommer det personer fra 22 husstander innom for å hente mat. Større familier får tilsvarende mer mat enn små familier og enslige. Ved å klargjøre maten på forhånd i egne poser sørger vi for at alt blir rettferdig fordelt, forklarer Kauppila.

Grønås har som frivillig vært med på flere matutdelinger noe som har gjort sterkt inntrykk på pensjonisten som tidligere jobbet i offshore-bransjen.

Leif Grønås og Kaarina Kauppila og fordeler maten fra Matsentralen i ferdigmerkede poser.

-Jeg hadde aldri trodd at behovet skulle være så stort i «rike» Norge. Jeg glemmer aldri hvor glad ei lita jente ble da moren hennes fikk med en Grandiosa i matposen. Hun var omtrent på gråten. Nå skulle nemlig den lille jenta endelig få muligheten til å smake pizza hun også.

Økende behov

Kauppila forteller at man har holdt på med matutdeling i Sjetnemarka og Tiller siden 2019.

-I dag har vi matutdeling en gang i måneden på Sjetne Frivilligsentral og en gang i måneden ved Tiller menighet. Dessverre ser vi at behovet også i vårt eget nærområde er økende. I dag har vi rundt 55 husstander som mottar mat regelmessig.

Kauppila sier man ikke foretar noen inngående «behovsvurdering» men at det hele er basert på tillit.

-De fleste som mottar mathjelp er personer som allerede går på trygd eller mottar sosialstønad. Det er imidlertid mange årsaker til at folk kan ende opp i en situasjon hvor man rett og slett ikke har mat i skapet. Før man kommer for å motta mat må man fylle ut lite skjema hvor man kort forteller litt om egen situasjon.

Kaarina Kauppila og Leif Grønås skaffer seg et overblikk over maten som har kommet fra Matsentralen.

Etter at skjemaet er utfylt tar Kauppila en prat med den enkelte.

-Under praten orienterer vi om andre gratistilbud og aktiviteter i nærmiljøet. Når man er i en vanskelig økonomisk situasjon kan det være ekstra viktig å bli del av fellesskapet og få muligheten til å være med, og eventuelt bidra også selv. Det er viktig å understreke at alle vi som jobber med dette har taushetsplikt, forteller diakonen som også er utdannet sosionom.

Grønås forteller at dyrtiden har gjort at stadig flere grupper i samfunnet har behov for en håndsrekning.

-Heldigvis er det i dag ikke like tabubelagt å skulle be om hjelp. Allikevel er det fortsatt mange som dessverre føler på en skam, spesielt personer i min egen generasjon. Her sitter det langt inne å skulle be om hjelp.

Maten som deles ut i Sjetnemarka og Tiller kommer fra Matsentralen Trondheim som er en del av et nettverk av åtte matsentraler. Matsentralene legger til rette for å omfordele overskuddsmat fra matbransjen til ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte.

Sjetne frivilligsentral er en av flere organisasjoner som er med på å omfordele fortsatt spisbar mat fra Matsentralen i Trondheim.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -spot_img
- Annonse -spot_img

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ