- Annonse -spot_img

Forfatterbrødre med faktabok om juletradisjoner og overtro

Jan Martin Iversen og Jostein Iversen har gjort et dypdykk i norske juletradisjoner og gammel juleovertro. Resultatet har blitt en rikt illustrert oppslagsbok som fint kan ligge fremme sammen med juleheftene.

- Annonse -spot_img

Har du noen gang lurt på hvor tradisjonen med adventskalendere kommer fra? Eller hva med juleheftene og juleneket? Og hvorfor gir vi i Norge hverandre gaver på julaften og ikke 1. juledag slik man gjør i andre deler av verden.

Og hva er egentlig historien bak «Grevinnen og hovmesteren» og skikkene med julebord og bryggingen av juleøl? Og visste du at det i begynnelsen kun var overklassen som hadde juletre her til lands?

Forfatterbrødrene Jan Martin Iversen og Jostein Iversen har i sin nye bok om jula satt seg fore å svare på de vanligste spørsmålene knyttet til norske juletradisjoner og gammel juleovertro.

Resultatet har blitt en rikt illustrert oppslagsbok med 37 ulike kapitler som alle tar for seg et tema som har med jula å gjøre.

I begynnelsen var det stort sett bare overklassen her til lands som hadde juletre.

Ideen til boka fikk brødrene da de i romjula i fjor var på juleferie i Berlin sammen med sine respektive familier.

-Vi hadde egentlig lenge snakket om at det hadde vært artig å lage en bok om juletradisjoner, men det var først da Jostein sin datter tok frem penn og papir og spurte hva en eventuell bok burde inneholde at det ble fart på sakene, forteller Jan Martin.

Jostein forteller at det under arbeidet av boka ble mange aha-opplevelser.

-Vi fikk oss mange overraskelser da vi begynte se på historiene bak de ulike juletradisjonene som vi husker fra vår egen barndomsjul. Og at det fantes såpass mye overtro knyttet til jula var vi ikke klar over.

Jan Martin forteller at man tidlig bestemte seg for å lage en oppslagsbok med korte avsnitt enn en bok med færre og lengre avsnitt.

-Det er jo skrevet utallige bøker om jula, men vi har allikevel følt at det manglet en bok som dette. Dette er en bok som like gjerne kan ligge fremme sammen med juleheftene som å stå i bokhylla.

Brødrene forteller at de har fortsatt å feire jula sammen, også i voksen alder.

Boka er delt inn i 37 ulike kapitler. Her om opprinnelsen til julenissens reinsdyr.

-Vi har feiret hver eneste jul sammen også etter at vi fikk egne familier. Mange av tradisjonene vi husker fra vår barndomsjul har vi videreført til våre barn. For eksempel spiser vi alltid julemiddag rundt kl. 17. Til middag kan vi ha både ribbe og pinnekjøtt, men til dessert er det kun riskrem med saus som gjelder.

Hva er noe av det dere husker best fra egen barndoms jul?

-Når det gjelder julegaver så husker jeg godt da Jostein skulle få et trommesett fra mor og far. Det var såpass stort at jeg og tante måtte dra det på kjelke hjem til tante for å hjemme det der frem til julaften, smiler Jan Martin.

-Jeg husker veldig godt den jula vi fikk hver vår «fjernstyrte» politibil. Den var egentlig ikke fjernstyrt slik unger er vant med i dag, men hadde en ledning mellom bilen og kontrollen slik at vi måtte gå etter når vi kjørte. Det var allikevel noe helt nytt og spennende, smiler Jostein

Boka er utgitt på Læreboka Forlag AS og kan bestilles herfra. Den er også å få kjøpt i flere bokhandlere.

LES OGSÅ:

Anmeldelse: Spennende og morsom faktabok om jula

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ