Har du fått en slik lapp på avfallsbeholderen din?

Da bør du gjøre nødvendige endringer før neste tømmedag. I verste fall kan du på nyåret oppleve at avfallet ikke tømmes.

- Annonse -

I februar vedtok bystyret flere endringer i den lokale renovasjonsforskriften. Hensikten var å legge til rette for økt sorteringen av avfall i husholdningene i tråd med kommunens overordnede mål om avfallsreduksjon og økt gjenvinning.

Endringene ble også gjort av hensyn til helse, miljø og sikkerhet for byens mange renovatører.

-For at vi skal få jobben gjort, og samtidig ta vare på de ansattes helse, er vi avhengige av at avfallsbeholderne er lett tilgjengelige på tømmedag, sier daglig leder i Trondheim Renholdsverk (TRV) Henning N. Martinsen.

Eksempel på beholder som er satt frem riktig på tømmedagen (Foto: Trondheim Renholdsverk)

Trondheim Renholdsverk ber nå folk om å sjekke at plasseringen av avfallsdunkene er i tråd med den nye forskriften.

Lett tilgjengelig
-Vi forstår at de nye reglene vil kunne gi noe merarbeid for enkelte. Men for renovatørene, som håndterer titusenvis beholdere hvert år, betyr det mye.

Martinsen sier det er viktig at beholderne er plassert riktig og at de er lett tilgjengelige for renovatørene på tømmedagen.

Henning Martinsen, daglig leder i Trondheim Renholdsverk (Foto: Trondheim Renholdsverk)

-Står beholderne dine under 10 meter fra veien, uten terskler, dører eller andre hindringer, er alt ok. Bare å husk å snu dem med håndtaket ut til tømmedag.

Eksemplet på hindringer kan være dører eller grind på avfallsskur.

-Dersom du har dør eller grind skuret ditt må du åpne dørene på tømmedag, slik at beholderen er lett tilgjengelig. Eventuelt kan du også trekke ut beholderen og sette den frem på tømmedag, forteller Martinsen.

Renovatør Harald Fyhn bekrefter at beholderne er tunge å vri og løfte, og at det derfor er viktig at de plasseres riktig.

-Snittvekta er 35 kilo. Men mange beholdere er tyngre. Over tid sliter på det på kroppen og spesielt fingrene, håndledd og skuldre.

Eksempel på god plassering av beholdere (Foto: Trondheim Renholdsverk)

Martinsen forteller at de to renovatørene på en vanlig renovasjonsbil til sammen henter 500-600 slike beholdere hver eneste dag. De nye endringene i renovasjonsforskriften er et viktig bidrag for å redusere risikoen for muskel- og skjelettskader, sier Martinsen.

Den nye renovasjonsforskriften vil håndheves fra januar 2024. Martinsen sier man forstår at det kan ta litt tid for folk å endre avfallsløsningen.

–Vi tømmer avfallet ditt, selv om ikke alt er helt perfekt fra første stund. Dersom avfallsbeholderen ikke er satt frem, slik forskriften krever, henger vi igjen en lapp på beholderen din som forteller hva du må gjøre til neste gang vi kommer, avslutter han.

NB! For å få varsling i forkant av at avfallet ditt tømmes kan du laste ned appen «Tømmeplan Trondheim». fra App store eller Google Play.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ