21.5 C
Trondheim
tirsdag, august 16, 2022
- Annonse -

Har åpnet Norges første godterimuseum på Leangen

Husker du når Stratosen kostet 1 krone? Eller bestemors evigvarende konfekteske? Nå er det gamle godteriet og de gamle minnene kommet på stell.

Det var en stolt administrerende direktør, Inger Johanne Solhaug, som nylig kunne klippe snoren til Norges første godterimuseum ved Nidars fabrikk på Leangen. Hver torsdag og fredag i mai og juni vil museumsutstillingen holde åpent for publikum.

STOLT DIREKTØR: Inger Johanne Solhaug, administrerende direktør ved Nidar foretok nylig åpningen av Norges første godterimuseum.

Initiativtager og primus motor for utstillingen er Kjell Manum. Manum startet sitt virke ved Nidar i 1975 da han som dekoratør dro rundt til byens Frukt & Tobakk butikker og sørget for at fabrikkens sjokolader og konfektesker fikk en fremtredende plass.

I dag er tittelen avdelingsleder, men Manum titulerer seg gjerne som «gledesspreder».

–Godteri er knyttet til hyggelige stunder. Følgelig er vi som jobber her ved fabrikken med på å spre glede.

For alle samlere av gamle Märklin togsett er Manum et kjent navn. På 80-tallet var det nemlig avdelingslederen ved Nidar som utformet de nå ettertraktede samleobjektene med reklame for Stratos o.a.

ET MEKKA FOR SAMLERE: Det er en omfattende utstilling som nå er åpnet i forbindelse med Nidars 100 års jubileum.

I tillegg til godteri gjenstander i sin originale forpakning rommer også museumssamlingen gamle reklameplakater, produksjonsgjenstander og andre kuriosa.

En egen avdeling er innredet som en gammel krambu med et vaskeekte kassaapparat, sukkertøy på store glassbeholdere og kjøpmannsdisker med konfekt og drops fra fordums tider.

-Dette er godteributikken slik vi kjenner den fra Pippi Langstrømpe-filmene, forteller Manum.

De fleste gjenstandene som nå er utstilt på Leangen er gjenstander funnet inne på selve fabrikken. Noe er fra Manums egen samling, mens annet er kommet inn fra samlere fra hele landet.

Godterimuseet har åpnet torsdag og fredag fra kl. 10 til 14 i hele mai og juni. Inngang er ved fabrikkutsalget.

- Annonse -

LES OGSÅ