8.8 C
Trondheim
mandag, september 26, 2022
- Annonse -

Olav Tryggvassons gate 17 får støtte fra Kulturminnefondet

Får 899.000 kroner til rehabilitering av murfasade og originale trevinduer.

- Annonse -

Det historiske kulturmiljøet i Midtbyen i Trondheim huser mange bygg som setter sitt preg på byen. Nå skal ett av disse husene få støtte til å renovere fasade og vinduer. 

Det er i Olav Tryggvassons gate hvor en tregård fra 1844 med bakgård i mur datert til mellom 1904 og 1916 at muren skal renoveres og vinduene skal sette tilbake til original stand. 

-Gårdsanlegget har høy antikvarisk verdi for Trondheim kommune. Det blir ny bruk i andre etasje av hovedbygningen, som i dag står tom, i tillegg til deler av murfløyene, forteller prosjektleder Eva Lotte Johansen i Kjeldsberg AS.

Styreleder i Kulturminnefondet, Tine Sundtoft, forteller at man satser på prosjekter som på en eller annen måte skal være til nytte.

–I denne gårdsbygningen skal man fortsette med næringsaktivitet og da er det fint at når renoveringen er ferdig så blir det plass til flere næringsdrivende. Det styrker samfunnsoppdraget vårt, forklarer Sundtoft. 

Olav Tryggvasonsgate 17, Trondheim. Bildet tatt i 1974. Fotograf ukjent. (Foto: Byantikvaren i Trondheim /
https://www.flickr.com/photos/trondheim_byarkiv/)

Hele 16 vinduer skal overhales i opprinnelig stil, utført med tradisjonshåndverk, slik at vinduene blir holdbare over generasjoner. I dag er det råte og igjenmalte luftespalter og vinduene bærer preg av manglende vedlikehold. 

Det er lokal mur i bygget som har blitt malt med plastmaling og det har ledet til frostspreng, pusskader og avflassing. Dette fører til skader som kan ødelegge bygget om det ikke rettes opp i.  

–En periode var det svært populært å pusse opp med diffusjonstett maling, og det har ført til problemene som Johansen har vært bort i her. Kommer det skade i treverket eller muren bak vil det føre til for eksempel råte og sprekkskader du ikke ser, men heldigvis er det sånt som vi kan være med å støtte i en større rehabilitering av ytterkledninger, sier Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet. 

Aldri har så mange vært interessert i å bevare kulturminner som nå, og Kulturminnefondet har fått over 50 prosent flere søknader hittil i 2021 enn i hele fjor.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

LES OGSÅ

- Annonse -

PÅ FORSIDEN: