12.9 C
Trondheim
søndag, september 26, 2021
- Annonse -spot_img

Husker du “Holger Stjern”? Nå kommer den gamle ferga tilbake

Kulturminnefondet har bevilget kr. 527.000 til den gamle bilferga "MF Holger Stjern". Overrekkelsen skjer tirsdag 31. august kl. 10 på Ila kai i Trondheim.

- Annonse -

Tilskuddet skal brukes til å skifte ut råteskadet treverk og bytte ut skadede skrogplater, samt tilbakeføring av originalt eksosrør. 

MF Holger Stjern med en kapasitet på 300 passasjerer og 20 biler, har reist daglige bilfergeruter imellom Trondheim og Vanvikan i over 20 år, og i enda 30 år på en av de tusen sjøene i Finland, Pielinen, helt øst i landet.

Men den tøffeste turen til fergen var nok turen fra byen Lieksa til Trondheim etter at AS Fosenferja kjøpte fartøyet tilbake til hjemlige trakter.  

Nå er ferga, med sin opprinnelse hos Ørens Mekaniske Verksted, tilbake i trøndersk farvann og skal være åsted for fjordturer, konserter og undervisning og mere til. 

MF Holger Stjern hadde daglige ruter mellom Trondheim og Vanvikan i 20 år. (Foto: bilder fra søknaden til Kulturminnefondet)

Men først skal Holger Stjern gå igjennom reparasjoner. Riktignok er motoren i fin form, den eneste stoppen de hadde på turen tilbake fra Finland var på grunn av dårlig vær.

Derimot skal det nå bli kontroll av plater og utskifting av defekte plater, sveisekontroll, priming og bunnsmøring på skiftede plater.  

 –Denne fergen har vært med på en reise, bokstavelig talt og vi gleder oss over at AS Fosenferja og Torstein Holm har kjøpt tilbake et kulturminne slik at vi i fremtiden kan lære med om det maritime i nærområdet, sier direktør i Kulturminnefondet, Simen Bjørgen 

Båten framstår som autentisk og er trolig den siste fergen som er så godt bevart fra denne tidsepoken.

Alderen til tross, motoren på Holger Stjern i er i relativ god stand. (Foto: bilder fra søknaden til Kulturminnefondet)

Fremtiden for fergen vil ifølge dens nye eiere være vern gjennom aktiv bruk, som er helt i tråd med Kulturminnefondets visjon for kulturminner.

De ønsker blant annet å bruke fergen til å arrangere fjordturer for større og mindre grupper, samt leie den ut til ulike arrangementer. Det er også et mål at fergen skal brukes i opplæringsøyemed i maritime og tilliggende fag på skoler i Trøndelag fylke. 

Interessen for å ta vare på kulturminner er rekordstor, og pr. juli 2021 er søknadsmengden større enn fjoråret, opplyser Kulturminnefondet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

ANNONSE:spot_img

LES OGSÅ