14.9 C
Trondheim
lørdag, august 15, 2020

Innesperret på Reitgjerdet og Kriminalasylet i 31 år

I 1942 ble Trygve Spakmo dømt for ildspåsettelse. En forbrytelse han aldri tilstod og som heller aldri ble bevist. Allikevel måtte han tilbringe 31 år på Reitgjerdet og Kriminalasylet.

1984 blir staten i Trondheim byrett dømt til å betale Spakmo 200.000 i erstatning til Spakmo for feilplassering og omsorgssvikt. Staten anker videre til Frostating lagmannsrett.

I november 1985 skriver Adresseavisen om tidligere pleiere ved Kriminalasylet og Reitgjerdet som beskriver Spakmo som en grei, snill og arbeidsvillig mann. Ingen av pleierne hadde følt seg noe truet heller.

Staten taper saken i lagmannsretten og erstatningen blir økt til kr. 700.000. Staten anker videre, men taper på nytt saken da den er oppe i Høyesterett i desember 1986. Da har imidlertid erstatningen blitt redusert til 400.000. Det var første gang en Reitgjerdet-pasient hadde fått medhold i Høyesterett.

Kilde: «Galskapens Fengsel» av Øyvind Thomassen.

Bøker om Reitgjerdet-skjebner

Det er skrevet flere bøker om enkeltskjebner ved det psykiatriske sykehuset på Brøset.

bok003

«Gal mann til rett tid»

Forfatter: Nils Johan Ringdal
Utgitt: Aschehoug 2004

Sverre Risnæs hadde vært justisminister i NS regjeringen under krigen. Under det påfølgende landsvikeroppgjøret gjorde Risnæs’ opptreden i retten psykiaterne og dommerne i villrede. Han ble derfor i 1947 innlagt ved Kriminalasylet i Ila til observasjon og unngikk dermed dødsstraff.
Tre måneder senere ble Risnæs sendt videre til Reitgjerdet. Totalt satt den tidligere justisministeren 27 år i asyl. Risnæs var den eneste syke politiske fange i Kriminalasylet etter krigen.

 

Bok001

«Rapport fra Reitgjerdet»

Forfatter: Svein Solberg
Utgitt: 1979

I 1978 hjalp lege og sivilarbeider Svein Solberg en pasient å rømme fra Reitgjerdet. Solberg hadde helt siden han begynte ved sykehuset blitt mer og mer forferdet over måten enkelte av pasientene ble behandlet på. I et forsøk på å få offentlighetens søkelys på forholdene ved Reitgjerdet hjalp han en 26 år gammel voldtektdømt pasient å rømme.
I sin bok forteller Solberg om en utstrakt bruk av fotremmer, en total sensur av inn- og utgående post og om pasienter som ikke fikk behandling.
Boken vakte stor oppsikt da den kom ut i 1979.

 

 

bok002

«Reitgjerdet ødela livet mitt»

Forfatter: Joar Tranøy
Utgitt: Lanser Forlag 2009

Bjørn Lande ble tvangsinnlagt på Reitgjerdet på slutten av 60-tallet. Oppholdet som varte i fem år gjorde at Lande mistet evnen til å snakke og bevege seg.
Boken tar for seg barndommen og hans voksne liv før han ble erklært sinnssyk. Boken forteller om innleggelsesgrunnlaget, oppholdet og behandlingen på Reitgjerdet, og om utviklingen etter at han ble utskrevet.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

3,268FølgereLik

Siste saker:

– Jeg angrer ikke på salget av Valentinlyst

Da kommunen på 60-tallet eksproprierte 70 mål i forbindelse med byggingen av høyblokkene på Valentinlyst var et effektivt punktum for videre gårdsdrift ved Valentinlyst gård.
font-family: praxis-next,sans-serif; font-weight: 900; font-style: normal;