11.2 C
Trondheim
fredag, juni 18, 2021
- Annonse -spot_img

-Maleriet er en del av gården og historien på Rotvoll Øvre

Sigurd A. Fjær i Strinda Historielag har de senere årene fordypet seg i den tyske riksgreven Carl Jacob Waldemar von Schmettow.

- Annonse -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

-De historiske faktaene rundt Schmettow og hans virke her i Trondheim kjenner vi godt til. Det vi nå etterlyser er tjenestebevis og andre dokumenter med generalens påskrift. Selv om mye nok er blitt borte gjennom årenes løp, tror vi allikevel det finnes en del dokumentasjon igjen.

Fjær ønsker også å komme i kontakt med personer som kan ta på seg oppgaven med å forske på gamle dokumenter.

-Man trenger ikke nødvendigvis være faghistoriker, men en viss interesse for feltet bør man ha. Interesserte kan ta kontakt med Strinda Historielag.

ETTERLYSER TJENESTEBEVIS OG DOKUMENTER: Sigurd A. Fjær i Strinda Historielag har fordypet seg i den tyske riksgreven Carl Jacob Waldemar von Schmettow. Nå etterlyser han tjenestebevis og dokumenter med generalens underskrift. – Mye er nok blitt borte, men vi håper allikevel at det fortsatt finnes en del dokumentasjon igjen.

Historisk grunn

Den tyske riksgreven har fått en egen gate oppkalt etter seg på Rotvoll. Schmettows Allé strekker seg i dag fra Rotvoll Nedre og opp mot den nye gangbrua over E6. Alléen var i sin tid på 3 km, men i dag består anlegget av en allé på 1700 meter med to sideveger, Rotvoll Alle´ på 500 meter og Ranheimsvegen på 350 meter.

Alle vegene er kantet med forskjellige løvtrær, for det meste ask, som kan dateres tilbake til slutten av 1700-tallett. En del av veien er i dag vernet.

Like ovenfor Schmettows Allé ligger St. Hanshaugen. Under tyskernes okkupasjon av Norge ble det her støpt flere store betongfundamenter som var tiltenkt fire store 12,8 cm luftvernkanoner av typen «Flak40».

FAMILIEKLENODIUM: Et av de få tjenestebevisene som finnes etter den tyske riksgreven Carl Jacob Waldemar von Schmettow henger i dag på en vegg i Konglevegen på Charlottenlund. Jon Jervans tipp tipp oldefar, Gregers Johnsen født på gården Lille Malviig i 1737, vervet seg som soldat og tjenestegjorde 15 år under Schmettow. Den 24. juli 1780 fikk han utlevert et tjenestebevis fra den daværende obersten. Tjenestebeviset er underskrevet av Schmettow selv og bærer også oberstens segl. – Dette er et familieklenodium som har vært i slekta i over 200 år, forteller Jervan.

 

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

LES SISTE HEIMDALSBLADETspot_img

LES OGSÅ

ANNONSE:
font-family: praxis-next,sans-serif; font-weight: 900; font-style: normal;