0.1 C
Trondheim
mandag, februar 24, 2020

Nytt og gammelt langs Stokkanbekken

Vi ble med tidligere leder av Strinda Historielag Solveig Solum, på en rusletur langs Stokkbekken.

– Hvordan dette området ser ut om 10-20 år er uvisst. Med økt utbygging er det viktig at vi husker å ta vare på de gamle kulturminnene.

Solem vokste opp på plassen Tunet som lå der Dalheimvegen i dag går. Og for Solem og de andre ungene i nærområdet var Stokkanhaugen og Stokkbekken yndede boltreplasser. På Stokkanhaugen har utbyggingen som startet på midten av 80-tallet forandret mye av kulturlandskapet.

RESTER ETTER GAMMEL MØLLE: Der Jonsvannsvegen går i bru over Stokkbekken kan man fortsatt se tydelige rester etter en av de mange møllene som tidligere lå langs bekken. I dag er det anlagt et turdrag langs Stokkbekken fra Dragvoll til Hørlocks veg. – Vannføringa kan være ganske stor om våren, og jeg husker vi ungene fikk streng beskjed om å holde oss unna bekken, forteller Solem. Hun husker også godt de gangene de større guttene gikk ned til bekken for å fange ørret. – De trengte ingen fiskestang. De la derimot noen teglrør nedi bekken som de ledet fisken inn i. Når de så hadde fått «napp» tettet de røret og tok det med opp på land.

– På Stokkanhaugen var det liv og røre hele sommeren. Her ble det stelt i stand St. Hans bål med konkurranser og mye moro. Også husker jeg godt de frodige engene med vakre markblomster. Mye av dette er dessverre borte nå, forteller Solem.

Over Stokkbekken mellom Stokkan og Dragvoll ligger Gamle Stokkbrua, en flere hundre år gammel hvelvet steinbru.

Her hadde Solem gjerne sett at noe av vegetasjonen ble fjernet.

PÅ VEI TIL STOKKANHAUGEN: – Her gikk jeg mye når jeg var liten. Vi ungene i nabolaget lekte på Stokkanhaugen hele sommeren hvor vi plukket vakre markblomster som det var mange av på den tiden. Her ville jeg bygge meg hus når jeg ble stor, men det ble med drømmen, smiler Solem. De siste tre tiårene er det imidlertid mange andre som har realisert boligdrømmen på det frodige høydedraget øst for Dragvoll. I 1986 startet boligutbyggingen og i dag teller Stokkanhaugen Velforening ca. 170 husstander. Her fra Jonsvannsvegen med Stokkanhaugen til høyre i bildet.

– Brua er i ferd med å gro helt igjen. Et av temaene under konferansen på Dragvoll er «Rydd et kulturminne». Konferansedeltagerne trenger ikke reise så langt for å finne en verdig kandidat, ler Solem.

Solem brenner ikke bare for de gamle kulturminnene. Hun er også opptatt av at de gamle stedsnavnene ikke skal bli glemt.

– Dersom vi ble flinkere til å ta vare på opprinnelige navn på steder og plasser ville det også være med på å ta vare på historien for kommende generasjoner. Det blir for eksempel helt feil når man sier det heter «nedre Jakobsli» i nærheten av Skovgård. Området her har aldri vært en del av gården Jakobsli.

SKAL RIVES OG GI PLASS TIL BOLIGER: Stokkan Nedre var en av flere gårder som på 60-tallet ble ervervet av Staten i forbindelse med byggingen av universitetet på Dragvoll. Gården ligger rett nedenfor bebyggelsen på Stokkanhaugen. Stokkan Nedre består i dag av to bolighus, to skur og en låve som de senere årene har blitt benyttet som lager. Ingen av bygningene har antikvarisk verdi og vil derfor bli revet i forbindelse med oppføringen av 45 nye boenheter som er planlagt oppført på området. Bebyggelsen vil bli utformet som to adskilte blokker på 5 etasjer. Størrelsen på leiligheten skal etter planen bli fra 55m2 til i overkant av 100m2. Det vil bygges en egen parkeringskjeller under blokkene.

 

2,910FølgereLik

Siste saker:

– Ingen skulle slippe ut fra Reitgjerdet

For Inger Brit Werge-Olsen ble møtet med Reitgjerdet et møte med en lukket verden hvor brevsensuren var total. –På de daglige morgenmøtene satt en av overlegene og regelrett rev i stykker brev fra pasientene.
BYDELSNYTT TV:
Video thumbnail
Slik blir den nye sentralstasjonen i Trondheim - Bydelsnytt.no
03:51
Video thumbnail
Trolsk stemning på Jonsvatnet 29.01.19 - Bydelsnytt.no
02:23
Video thumbnail
Ordfører Rita Ottervik åpner Sjetnehallen 03.01.19 - Bydelsnytt.no
00:46
Video thumbnail
Klart for 5. dagsfæst i Klæbuhallen . - Bydelsnytt.no
02:11
Video thumbnail
Nye Fv. 704 Røddekrysset - Tanem i Klæbu - Bydelsnytt.no
00:26
Video thumbnail
Åpning av nye Fv. 704 mellom Tanum og Røddekrysset 07.12.18 - Bydelsnytt.no
00:12
Video thumbnail
Brann ved Brubakken på Melhus 07.12.18 - Bydelsnytt.no
01:38
Video thumbnail
Julegrantenning Heimdal sentrum 02.12.18. - Bydelsnytt.no
02:05
Video thumbnail
Slik blir NYE Trondheim Spektrum - Bydelsnytt.no
04:47
Video thumbnail
Utkjøring av snø i Granåsen, Trondheim 12.11.18 - Bydelsnytt.no
01:54
Video thumbnail
Jenny Grøtan på besøk hos Ranheim Håndball 07.11.18 - Bydelsnytt.no
01:48
Video thumbnail
Petter Northug om "Byttehelgen 2018" - Bydelsnytt.no
00:17
Video thumbnail
Utleira IL fikk Mangfoldsprisen 2018 - Bydelsnytt.no
02:29
Video thumbnail
NATO-øvelse på Byneset 29. og 30. oktober 2018 - Bydelsnytt.no
02:06
Video thumbnail
Leinstrand Songlag oktober 2018 - Bydelsnytt.no
01:26
Video thumbnail
Kjedekollisjon i Okstadbakken 15.10.18 - Bydelsnytt.no
00:25
Video thumbnail
NM Terrengløp 2018 - Bydelsnytt.no
01:42
Video thumbnail
Lastebil veltet nederst i Leinbakkan 17.09.18 - Bydelsnytt.no
01:34
Video thumbnail
Stein Vanebo i Trondheim Concerts - Bydelsnytt.no
00:18
Video thumbnail
Fosenlagets sangkor (2) 01.09.18 - Bydelsnytt.no
01:49
Video thumbnail
Trimgruppa på Byneset - Bydelsnytt.no
01:17
Video thumbnail
Rotvollfestivalen 2018 - Bydelsnytt.no
01:57
Video thumbnail
Garasjeromsmarked Tiller 26.08.18. - Bydelsnytt.no
00:43
Video thumbnail
Flokkens sommertur i bymarka - Klæbu speidergruppe
02:49
Video thumbnail
Barnefestivalen Juba Juba 2018 - Bydelsnytt.no
01:18
Video thumbnail
Kjetil Utne (62) skal sykle fra Trondheim til India 1(2) - Bydelsnytt.no
00:32
Video thumbnail
Grevlinger lager leven på Tiller 21.05.18 - Bydelsnytt.no
00:31
Video thumbnail
Elevmusikal Charlottenlund barneskole 09.05.18 - Bydelsnytt.no
01:49
Video thumbnail
Bjørnis på Sluppen Brannstasjon 07.05.18 - Bydelsnytt.no
00:23
Video thumbnail
Fotballskole på TOBB arena 29.04.18 - Bydelsnytt.no
01:16
Video thumbnail
Bymesterskap isfiske 2018 - Bydelsnytt.no
05:24