-Victoria Bachke var på mange måter forut for sin tid. Hun var en pioner som ønsket å skape et levende museum som kunne skape relasjoner mellom de besøkende. Ringve skulle være et museum for folket.
Kjeldsberg mener Bachkes ønske om et serveringsted på museet i så måte er illustrerende.
-I dag tar vi det for gitt at det er en kafe tilknyttet museene. Det var imidlertid ikke tilfellet før i tiden. Victoria Bachke så behovet og betydningen av et sted der de besøkende kunne slappe av før eller etter omvisningene.
Første møte
Det var i 1997 at Kjeldsberg overtok som leder for Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter. Men Ringve-karrieren startet mange år tidligere.
-Jeg startet som omviser i 1963. Det var en spennende periode med mange inntrykk. Spesielt husker jeg postkortene til kr. 5,- pr. stk. vi solgte på provisjon. De var dyre, ja, men så var de også eksklusive, erindrer Kjeldsberg.
Direktørens første møte med Victoria Bachke var imidlertid noen år tidligere.
-Jeg var 10 år, spilte piano, og deltok på en elevkonsert på Ringve. Det ble et spennende møte både med museet og Victoria Bachke.
Kjeldsberg har siden dagene som omviser stort sett hatt sitt virke ved den gamle lystgården på Lade.
-Jeg har gått gradene kan du si. I 1972 ble jeg vitenskapelig assistent, senere konservator. Kun avbrutt av noen år ved andre institusjoner har jeg hatt mitt virke på Ringve de siste 50 årene.
Sterk personlighet
Selv om Kjeldsberg har et bilde av Bachke hengende på kontoret er han ikke med på at museets grunnlegger tar for mye plass.
-Vi må erkjenne at uten Victoria Bachke så hadde det ikke vært noe museum i dag. Hun var en sterk personlighet med klare meninger. Uten Bachkes visjoner hadde ikke Ringve vært det nasjonale og internasjonale kultursenteret det i dag er.
Kjeldsberg mener det er viktig å skille mellom museumsdirektøren Bachke og privatpersonen Bachke.
-Victoria Bachke var alltid «hands on» når det gjaldt museets daglige drift. Hun var spesielt nøye på at vi alltid skulle være presis. Noen annet var det når hun skulle delta på konserter og festligheter. Da kom hun gjerne noen minutter for sent.
Kjeldsberg forteller historien om når dirigenten står med armene hevet før en konsert i frimurerlogen. Plutselig går det i døren. Det var Victoria Bachke som ankom. Dirigenten måtte pent vente.
Da Kjeldsberg tok over som direktør ved Ringve i 1997 ble museets grunnlegger fortsatt omtalt som «Fru Bachke». I dag er det «Victoria» som gjelder.
-Respekten for Victoria Bachke er fortsatt den samme. At vi i dag er «dus» med Victoria er en naturlig utvikling. Hun var en folkelig person som trosset de mange og sterke motforestillingene som rådet da hun grunnla museet. Victoria Bachke var en entusiastisk pioner som evnet å skape noe stort.