12.9 C
Trondheim
mandag, august 2, 2021
- Annonse -spot_img

Okkupasjon og politisk rabalder – 20 år siden kampen om Svartlamon

Markeres nå i helgen med stor jubileumsfest i Verkstedhallen & Lobbyen. Se informasjon nederst i saken

- Annonse -

Skrevet av Jubileumsgruppa for Svartlamon Jubileumsfest

Kampen for å bevare husene på Svartlamon trakk støttespillere fra alle deler av samfunnet – skribenter, arkitekter, musikere, kunstnere, anarkister, ungdommer, politisk engasjerte, hippier, arbeidsledige, politikere, kommunalt ansatte, motkulturelle og antiautoritære.

Med enkle midler, et fandenivoldsk engasjement og en «gjør det sjøl» mentalitet ble krigen utkjempet. Folk bidro med det de kunne, lage og henge opp plakater, rigge scene, skaffe utstyr, være med i aksjonsgrupper, bygge barrikader, lage fluktveier mellom husene, lage mat, lage fester og fikse alle mulige slags aktiviteter. Det var høylytt, skranglete og effektivt!

STRANDVEIEN 2018: Strandveien slik gata fremstår i dag. (Foto: Frode Dreier)

STRANDVEIEN 1994: (Foto: Espen Hernes)

Trondheim hadde et godt skolert aktivistmiljø fra 70-tallets kamp for bevaring av Bakklandet og opprettelsen av UFFA. Om man sier at historien om Svartlamon starter med Svartlamon Beboerforening som ble opprettet i 1990, må man huske at Beboerforeningen i starten var en åpen forening som besto av beboere og andre krefter med erfaring fra disse kampene.

Beboerforeningen kjempet for billige sentrumsnære boliger og å unngå rivningen av husene på Svartlamon. Rivningsklare boliger ble okkupert og engasjerte beboere og meningsfeller klarte å stoppe rivningen.

STØTTESPILLERE: Kampen for å bevare husene på Svartlamon hadde mange støttespillere, her ved Cecilie Lykke i Motorpsycho. Bilde fra boka “Svartlamon Lever” av Kim Småge. Originalbildet er tatt av Ragnar B. Wold.

Etter en hard politisk kamp over store deler av 90 tallet ble det i 98´ klart at beboerne hadde vunnet. Beboerforeningen som inntil da hadde vært en kampgruppe, inngikk et samarbeid med kommunen og Svartlamon ble regulert til et byøkologisk forsøksområde. I 2001 ble Svartlamon boligstiftelse etablert og seieren sementert.

Sterke krefter fra kulturfeltet var viktige støttespillere for Svartlamon. Kunstnere, etablerte som uetablerte, med forskjellige uttrykk, engasjerte seg sterkt og Svartlamon har blitt en «kulturdrevet» bydel.

For omverdenen er nok Motorspsycho, Kim Småge (Svartlamon Lever) og vegg-maleriet til Gullvåg og Bleken mest kjent, men i kjølvannet av disse var det et mylder av kunstnere, musikere, arrangører og teknikere i sving.

KJENTE SKIKKELSER PÅ BARRIKADENE: Håkon Bleken og Håkon Gullvåg var sentrale skikkelser i kampen mot “makta”, her representert ved daværende ordfører Marvin Wiseth. Bilde fra boka “Svartlamon lever” av Kim Småge. Tegning av Jan O.

Man opplevde at man vant kampen ved hjelp av egne krefter.

Svartlamon har alltid hatt et stort antall beboere som jobber med kultur, enten det er snakk om kunstnere, musikere, forfattere, arrangører, eller teknikere. Dette har vist seg nyttig når Svartlamon arrangerer den alternative non-profittfestivalen Eat the Rich, Svartlamo-dagen og ved etableringen av Svartlamon kultur- og næringsstiftelse.

SVARTLAMON DAMEKOR er ett av i alt 16 band som spiller gratis på jubileumsfesten. Bildet er fra 2016 da koret avsluttet sesongen på Ramp!

SVARTLAMON -JUBILEUMSFEST

Tid: Fredag 30.11 og lørdag 01.12
Sted: Verkstedhallen & Lobbyen, Strandveien 29
Hva: 16 band spiller gratis og alt blir gjort på dugnad
Aldersgrense: 18 år
Inngang: kr. 200,- pr. kveld.

Mer info finner du HER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

ANNONSE:

LES OGSÅ