7.6 C
Trondheim
onsdag, oktober 20, 2021
- Annonse -spot_img

Skal pusse opp den gamle bankbussen på Byneset

Hadde fast rute på Byneset frem til 1975.

- Annonse -spot_img

Der regningene i dag kan betales med et par enkle tastetrykk kunne det tidligere være nærmest en heldagsbeskjeftigelse å skulle få utført de samme banktjenestene.

Ihvertfall om man bodde på bygda og måtte reise til nærmeste by eller tettsted som var stort nok til at det fantes en bankfilial.

For mange skulle derfor bankbussen bli et kjærkommen tilskudd når denne kom på 50-tallet. Bankbussen var kort og godt en helt vanlig buss som var bygd om til en liten bankfilial på fire hjul.

Bergens Privatbank var første bank ut i 1953. Etterhvert skulle flere banker komme til. På det meste rullet det 15 bankfilialer rundt på norske veier. Den aller siste bankbussen ble parkert så sent som i 2008. Den tilhørte Luster Sparebank.

Bankbussen var et kjært syn for mange i grisgrendte strøk. Bildet er fra 1967 og viser bussen til Trysil Sparebank (Foto: Dagfinn Grønnoset / Glomdalsmuseet)

Også på Byneset hadde man sin egen bankbuss. Bussen hadde faste stoppesteder til faste tider – Trolla, Nordbygden, Filialen, Spongdal, Korsen, Ringvål Sanatorium. Bussen tok også ferge fra Ila over til Vanvikan og Hinden.

Bankbussen på Byneset var i drift frem til 1975 da det ble åpnet en egen bankfilial bak Nordbygdens Samvirkelag. Tidligere hadde banken kun disponert tre rom i andre etasje på daværende Skjøstad skole.

Bankbussen ble solgt til private som bygget den om til bobil med seng, kjøkken og 5 sitteplasser.

I 1975 åpnet Byneset Sparebank en egen filial bak Nordbygdens Samvirkelag. Bankbussen ble dermed innstilt.

Nå er imidlertid ildsjeler i Byneset Historielag i gang med å pusse opp den gamle bankbussen igjen. Nylig mottok historielaget et bidrag fra Sparebank 1 SNM.

-Pengene kommer godt med når bankbussen nå skal komme til heder og verdighet igjen. Om det er flere som ønsker å bidra med noen kroner så er det bare å ta kontakt, forteller Einar Fossen i Byneset Historielag.

HER finner du Byneset Historielag

Kilder: Byneset Historielag v/Einar Fossen, Wikipedia

Styret i Byneset Sparebank. F.v.: Andreas Hanger, Petter Berg, Kasper Stene, Kristoffer Rye, Ole Kviseth, Anders A. Kviset (Foto Tordis Håbjørg)
Formann Andreas Hanger og bankkasserer Ole Kviseth i Byneset Sparebank. (Foto Tordis Håbjørg)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

LES OGSÅ