- Annonse -spot_img

Vil ha gammelt kulturminne tilbake til Heimdal

Etterlyser historier rundt gammel kilometerstein ved Bjørndalen og Sivert Thonstads vei.

- Annonse -spot_img

Fotograf Dan Ågren og forfatter Stein Arne Sæther ruller på nytt rundt på trønderske veier i sin karakteristiske årgangs-Volvo. Ti år etter boka «På nye ville veier» skal et nytt kapittel trøndersk veghistorie dokumenteres.

I «På vei gjennom Trøndelag» som etter planen skal lanseres i oktober, følges sporene etter gamle riksvei 50 og nåværende E6 gjennom sammenslåtte Trøndelag fylke.

Nå håper Ågren og Sæther på hjelp til å kunne dokumentere noe av denne historien.

-Kilometersteiner var datidens veiskilt og var å finne langs norske veger fra 1880 og frem til krigen. På strekningen Dovrefjell – Trondheim stod det i alt 16 slike steiner, én for hver 10. kilometer. Det er den første av disse steinene vi nå håper noen kan fortelle litt om.

PÅ BEFARING: Tidligere byggeleder i Statens vegvesen Helge Hoven (t.h.) forklarer forfatter Stein Arne Sæther (t.v.) og fotograf Dan Ågren hvor kilometersteinen på Heimdal ble funnet.

Det er tidlig mandag morgen og Ågren og Sæther har avtalt møte med en tidligere byggeleder i Statens vegvesen. Formålet er å få en mer nøyaktig beskrivelse av hvor den tidligere kilometersteinen på Heimdal faktisk stod.

-Omtrent her var det vi fant den. Det var først da vi fikk gravd den helt frem at vi skjønte at det faktisk var en gammel kilometerstein.

Kulturminne

Selv om det er gått noen år siden Helge Hoven på 70-tallet ledet arbeidet med å ruste opp vegen langs Bjørndalen husker han godt hvor steinen ble funnet og hva som skjedde med den videre.

-Det å skulle ta vare på gamle veimerker var ikke noe man den gang hadde noen større interesse av eller noen helhetlig plan for. Det var i hvert fall ikke noe man skulle bruke noe særlig med tid og penger på.

HEKTISK ARBEIDSUKE: Møtet på Heimdal er over og Dan Ågren (t.v.) og Stein Arne Sæther setter kursen mot Meldal hvor nye personer og steder venter.

Men Hoven som synes det var for galt at steinen skulle ende opp som fyllmasse, fikk kranglet seg til at steinen kunne fraktes til Statens vegvesens gamle lokaler på Klett.

Da man senere flyttet til Heggstadmoen ble steinen med på lasset hvor den etterhvert ble plassert på utsiden av lokalene.

Da lokalene i noen år senere skulle selges var det lenge usikkert hva som skulle skje med steinen. En storsamler fra Stjørdal kom imidlertid på banen og fikk overta steinen. I dag står den gamle kilometersteinen utstilt i samlerens private vegmuseum.

Sæther mener imidlertid steinen hører hjemme på Heimdal.

-De gamle kilometersteinene er viktige kulturminner som i størst mulig grad bør plasseres der de en gang stod. Akkurat her i krysset ved Bjørndalen og Sivert Thonstads veg har man dessuten en unik mulighet til å skape et spennende byrom med benker, beplantning og den slags.

«På vei gjennom Trøndelag» er Ågren og Sæthers tredje bok i serien som opprinnelig startet som en reportasjeserie i UkeAdressa. Boka «På ville veier» kom i 2005 og oppfølgeren «På nye ville veier» i 2008.

Stein Arne Sæther er tidligere journalist og samfunnsredaktør i Adresseavisen. Dan Ågren har jobbet som fotograf i samme avis.

ON THE ROAD AGAIN: Fotograf Dan Ågren (t.v.) og forfatter Stein Arne Sæther ruller nok en gang på trønderske veger med sin gamle Volvo.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ